fbpx

Пушенето срещу вейпинга: кое е по-лошо за зъбите ви?

Конър Хюз претегля вредните ефекти, които пушенето и вейпингът могат да имат върху здравето на устната кухина.

Понастоящем е общоизвестно, че тютюнопушенето може да има сериозни пагубни последици за вашата устна хигиена и въпреки постоянните напомняния от зъболекари и медицински специалисти, милиони хора все още пушат и днес.

Въпреки че сега е незаконно активното рекламиране на тютюнопушене в повечето страни и по света (и в България), хората все още избират да живеят живот, подхранван от никотин.

Разбира се, има текущи кампании, които да помогнат на хората да спрат да пушат, включително никотинови лепенки, дъвки и силно противоречивия „заместител“ на пушенето.

В тази статия ще разгледаме ефектите, които тютюнопушенето и вейпинга имат върху вашето здраве на устната кухина и дали вейпингът всъщност е по-добър заместител на тютюнопушенето.

Пушенето срещу вейпинга: три фактора, на които трябва да се обърне внимание

Нека започнем с пушенето, тъй като то съществува от по-дълго време, което означава, че има много повече информация за дългосрочните ефекти.

Пушене

Бактерии: тютюнопушенето уврежда зъбите ви по различни начини, като най-лошият е начинът, по който изключва способността на устата ви да се справи ефективно с инфекцията. Това означава, че ако попаднете на инфекция, устата ви буквално няма защитен механизъм, което означава, че бактериите се разпространяват свободно и остават във вашата уста. С течение на времето това може да доведе до сериозни проблеми, на които ще се спрем по-долу.

Оцветяване на зъбите: колкото по-дълго бактериите остават във вашата уста, толкова по-податливи ще станат зъбите ви към оцветяване и пожълтяване. Това в крайна сметка може да доведе до загуба на зъби, което ще изисква допълнително плащане и операции.

Лоша циркулация: бактериите, образуващи се в устата ви, също могат да спрат кръвния поток и кислородът да навлиза ефективно в устата ви. И така, всички песъчинки и тютюн, които вдишвате, ще се търкат и ще се натрошат върху зъбите ви. Това не само е физически неудобно, но вашият емайл ще става по-слаб с всеки ден, което води до допълнителни проблеми.

Вейпинг

Повече хора от всякога превключват от пушене към вейпинг, за да им помогнат да откажат цигарите веднъж завинаги. Открихме няколко интересни статистически данни, които предполагат, че вейпингът може да не носи същите дългосрочни ефекти като пушенето.

Бактерии: катранът и никотинът остават в устата и около нея за дълго време, обикновено докато не почистите правилно устата си или изобщо не спрете да пушите. Вейпингът, обаче, не произвежда частици, което означава, че бактериите са по-малко вероятно да се произвеждат. Основните присъстващи съставки са вода, пропилей гликол и/или растителен глицерин и никотин, ако желаете.

Сега е моментът да споделим, че всички продукти на IQ Vape са БЕЗ НИКОТИН!

Електронните течности са крайната съставка, обикновено те просто съдържат ароматизатори, използвани за имитиране на вкуса на плодове, ментови и тютюневи изделия. Нито едно от тях не е доказано, че излага потребителя на риск от контакт с бактерии и/или плесени.

Оцветяване на зъбите: това, което прави зъбите жълти или оцветява зъбите, е никотинът и катранът. Проблемът при вейпингът, че от вас зависи колко никотин решите да пушите. Вейпингът не съдържа и катран. И така, ако трябваше да вейпирате без никотин?

Изглежда по-малко вероятно зъбите ви да се оцветят. Най-просто казано, колкото по-голям е приемът на никотин, толкова по-податливи са вашите зъби към оцветяване. Смята се, че тези, които изпаряват с нулев никотин, са изложени на по-малък риск от обезцветяване на зъбите.

Лоша циркулация: бактериите са причина за лоша циркулация при пушене. При вейпинг не трябва да присъстват нито тютюн, нито песъчинки. Тъй като можете да изберете да употребявате вейп устройства без никотин, логиката предполага, че на кръвообращението ви няма да се нанесе толкова големи щети, колкото пушенето.

И така, каква е присъдата?

Е, все още ни трябват още няколко години, за да изплуват повече доказателства относно цялостната безопасност на вейпинга.

Това, което знаем обаче, е, че вейпингът не съдържа катран и не трябва да съдържа никотин – това са два от най-големите елементи, които причиняват заболявания на зъбите и венците.

One Comment

Comments are closed.