fbpx

Причини защо хората обожават вейпове

Когато вейпингът за първи път започваше да придобива обществена популярност, те по някакъв начин се разглеждаха като леки цигари. По-голямата част от потребителите на електронни цигари са пушачи, които се опитват да направят промяната, привлечени от по-благоприятната миризма, по-добър вкус, разнообразие от вкусове, както и усещането, че продуктите за вейпинг са по-безопасни и по-здравословни.

Но през годините популацията на феновете вейпинга стана значително по-млада. Особено и тук в България, не само в западните страни. „Средният потребител на вейп устройство“ вече не е 25-до 45-годишен, който се опитва да откаже цигарите. По-скоро това е 15-годишен до 19-годишен ученик от гимназията, който пуши вейп с приятели, докато се мотае. Следователно причините за вейпинга са се променили. Според проучването на NIH Monitoring the Future, тези тийн потребители консумират вейпове:

  • за да видят какво е (60,9%)
  • защото им харесва вкуса (41,7%)
  • като социална дейност (37,9%)
  • да се отпуснат (37,4%)
  • да се почувстват добре или да се „надуят“ (29,0%)
  • те са отегчени (28,7%)
  • защото смятат, че изглежда страхотно (15,2%)
  • имат пристрастяване (8,1%)
  • за да се откажат от обикновените цигари (6,1%)

Разбира се, все още има голяма част от потребителите на електронни цигари, които ги употребяват като алтернатива на тютюнопушенето, но тези потребители изглежда намаляват.

Въпроси и отговори за вейпинга по света

Колко хора по света изполват вейпове редовно? В света има над 41 милиона потребители на електронни цигари (Световната здравна организация) към 2018 г. и се очаква този брой да достигне 55 милиона до 2022 г. (Euromonitor).

Коя възрастова група употребява вейпове най-много? Тийнейджъри и млади възрастни. Gallup казва, че 20% от хората на възраст от 18 до 29 години вейпват, в сравнение с 9% от хората на възраст от 30 до 49 години, 7% от хората на възраст от 50 до 64 години и по-малко от 0,5% от хората на възраст над 65 години. И според Truth Initiative, 15 до 17-годишните са 16 пъти по-склонни да пропушат вейпове, отколкото 25 до 34-годишните.

Пристрастява ли вейпинга? Да. Повечето електронните цигари и електронни вейпове съдържат никотин, силно пристрастяващо лекарство. Точно тук е моментът отново да споменем, че всички продукти на IQ Vape СА БЕЗ наличие на никотин.